عمومی

معرفی کابل UTP و SFTP و بررسی آنها

عکس کابل cat6 اس اف تی پی (SFTP)

همانطور که میدانیم برای انتقال داده در هنگام نصب دوربین مداربسته از کابل های شبکه استفاده می شود. این کابل ها به انواع مدل های مختلف شامل UTP، SFTP و… تقسیم می شود. در ادامه قصد معرفی کابل UTP و SFTP و بررسی این دو کابل را داریم.

UTP  یا Unshielded Twisted Pair یک نوع کابل مسی است که در سیستم های تلفن و شبکه ها (LAN) استفاده می شود. کابل های یو تی پی توسط هیچگونه پوشش فلزی و یا شیلد پوشیده شده نیستند.

اما کابل های SFTP دارای یک پوشش در اطراف جفت کابل های تنیده به هم است. این کابل ها با پنج نوع با پیشوند CAT شناخته می شود که هر کدام دارای پهنای باند متفاوتی هستند. همچنین، کابل‌های کواکسیال و فیبر نوری جایگزین های UTP محسوب می شوند. هر نوع کابلی دارای مزایا و معایب خود است، اما به طور کلی بیشتر سازمان ها به دلیل هزینه کم و سهولت نصب، از کابل UTP استفاده می کنند.

ساختمان و ساختار کابل های UTP و SFTP

ساختار کابل های UTP

در داخل کابل UTP تا چهار جفت سیم مسی درون پوشش پلاستیکی حفاظت شده وجود دارد، که افزایش تعداد جفت‌ها منجر به افزایش پهنای باند می‌شود. دو سیم مسی در هر جفت به هم پیچیده شده و سپس جفت‌ها به هم پیچیده می‌شوند تا از تداخلات الکترومغناطیسی که ممکن است باعث ضعف عملکرد شبکه شوند، جلوگیری شود. هر سیگنال در هر جفت پیچ خورده نیاز به هر دو سیم دارد. نکته جالب اینکه طراحی جفت سیم تابیده به وسیله الکساندر گراهام بل در سال 1881 اختراع شد.

جفت‌های پیچ خورده با رنگ های مختلف شناخته می‌شوند تا شناسایی آن‌ها آسان شود. در بسیاری از کشورها، یکی از دو سیم مسی در هر جفت با یکی از پنج رنگ زیر شناسایی می‌شود: آبی، نارنجی، سبز، قهوه‌ای و خاکستری. این سیم با یک سیم دیگر از گروه رنگی متفاوت جفت می‌شود که معمولاً یکی از دو سیم در هر جفت به رنگ یکنواخت و دیگری نیز با رنگ پهن خودش خط خورده است. به عنوان مثال، یک سیم آبی یکنواخت با یک سیم نواری سفید و آبی جفت می‌شود تا به راحتی شناسایی و متناظر شوند.

با رعایت این روش کدگذاری رنگ، تکنسین‌های شبکه می‌توانند به سادگی مشکلاتی که در زیرساخت کابل‌بندی که ممکن است پیش آید را شناسایی و رفع کنند. لازم به ذکر است که قطع و نصب صحیح سیم‌ها برای حفظ عملکرد بهینه شبکه نیز بسیار مهم است.

ساختار کابل های SFTP

اما کابل SFTP یا Screened Fully shielded Twisted Pair ، که به معنی “جفت کابل به هم تابیده تماماً غلافدار” است، دارای روکش فلزی برای کاهش پارازیت است. این کابل بسیار شبیه به کابل FFTP یا Foiled and Fully shielded Twisted Pair است، به این صورت که هر زوج سیم به طور جداگانه با فویل محافظت می‌شود و تمامی آن‌ها نیز دارای محافظ کلی هستند. با این حال، تفاوت اصلی بین SFTP و FFTP در نوع محافظ کلی سیم‌ها است. در کابل FFTP، محافظ کلی از نوع فویل است، اما در کابل SFTP از شیلد با بافتی انعطاف‌پذیر و محکم استفاده شده است که به کاهش تداخل سیم‌های مجاور و سایر کابل‌ها کمک می‌کند.

با وجود این تفاوت‌ها، باید توجه داشت که همه کابل‌هایی که شیلد محافظتی دارند، در اصطلاح به عنوان SFTP شناخته می‌شود، بدون در نظر گرفتن اینکه فویل در کاور کلی یا زوج سیم‌ها استفاده شده باشد.

نکته دیگر در مورد کابل های SFTP اینکه این کابل ها علاوه بر یک شیلد پیچیده شده به دور جفت کابل ها درونی یک دسته سیم مسی نازک بدون غلاف دارند. این دسته سیم ها به این دلیل اتصال راحتتر به سوکت های SFTP ایجاد شده اند.  سوکت های SFTP کار اتصال کابل را از طریق پورت ارت به دستگاه DVR را فراهم می آورد. نکته ای که باید دقت شود این که در بسیاری از موارد اثر القایی الکترومغناطیسی در جریان الکتریکی موجب هنگ دستگاه و یا در دوربین های مداربسته باعث افت کیفیت تصاویر خواهد شد.

شباهت و تفاوت های کابل‌های شبکه UTP و SFTP

کابل‌های شبکه UTP و SFTP در اصل دارای تفاوت‌هایی هستند که می‌توان به آن‌ها اشاره کرد. کابل UTP فاقد لایه محافظ از جنس فویلد و شیلد است و تنها از زوج‌های سیم به هم تنیده تشکیل شده است، در حالی که کابل SFTP علاوه بر زوج‌های به هم تابیده، دارای فویل و شیلد محافظتی نیز می‌باشد. به همین دلیل، کابل SFTP نسبت به UTP گران‌تر است. در عین حال، هر دو کابل از چهار زوج سیم به هم تابیده تشکیل شده اند و روکش آن‌ها می‌تواند از PVC یا LSZH باشد. همچنین، مغزی کابل‌های UTP و SFTP از مس ساخته شده است و هر دو در گروه‌های Cat مختلفی قابل تولید هستند. که این دو مورد نیز می تواند از شباهت های آن ها بشمار رود.

انواع کابل‌های شبکه UTP و SFTP

کابل های UTP تنوع زیادی دارند. به عنوان مثال، ما نه تنها Cat5 داریم، بلکه Cat5e هم وجود دارد! تفاوت بین این دسته‌بندی‌ها، در پهنای باند مختلفی است که کابل‌ها با آن‌ها کار می‌کنند. به عنوان مثال، یک کابل UTP Cat8 بالاترین حجم انتقال داده را دارد.

اینجا فهرستی از پنج دسته کابل UTP طبق استاندارد TIA/EIA 568 آورده شده است:

 

۱. CAT3: به ندرت امروزه استفاده می‌شود و معمولاً در خطوط تلفن قرار می‌گیرد. این نوع کابل از ۱۰ مگابیت در طول ۱۰۰ متر پشتیبانی می‌کند.

۲. CAT4: معمولاً در شبکه‌های توکن رینگ استفاده می‌شود و از ۱۶ مگابیت در طول ۱۰۰ متر پشتیبانی می‌کند.

۳. CAT5: در شبکه‌های LAN مبتنی بر Ethernet استفاده می‌شود و دو جفت تابیده دارد. این نوع کابل از ۱۰۰ مگابیت در طول ۱۰۰ متر پشتیبانی می‌کند.

۴. CAT5e: در شبکه‌های LAN مبتنی بر Ethernet استفاده می‌شود و چهار جفت تابیده دارد. این نوع کابل از ۱ گیگابیت در طول ۱۰۰ متر پشتیبانی می‌کند.

۵. CAT6: در شبکه‌های LAN مبتنی بر Ethernet و شبکه‌های مرکز داده استفاده می‌شود و چهار جفت تابیده به صورت فشرده دارد. این نوع کابل از ۱ گیگابیت در طول ۱۰۰ متر و ۱۰ گیگابیت در طول ۵۰ متر پشتیبانی می‌کند.

کلام آخر

در این مقاله سعی کردیم به معرفی و بررسی ویژگی های دو کابل UTP و SFTP بپردازیم. امیدواریم بتوانید برای خرید محصول بهترین تصمیم ممکن را بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *